16/07/2019
 

 

Во Скопје 1910 е родена Мајка Тереза.

Во големо поле, си била карпа во облик на човечка глава. Никој не памети кога дошле првите луѓе тука, но сигурно се знае дека тие веднаш ја завикале Камена Глава.  А карпата имала седум големи пештери: две очи, две уши, две ноздри, и една уста! Скопје, навистина, е град со седум влеза и со седум излеза: Качаничка Клисура, Вардарска долина, Дрвен, Матејче, Матка, Таор, Радуша. За Скопје постои и друга легенда, но и во таа копјето е централниот мотив во приказната. Според неа, името дошло од копјето со кое Крали Марко го убил Црна Арапина, токму на местото каде што подоцна се формирал градот.
Интересни места:
Во скопската ботаничка градина живеат локални ендемити кои ги има во Македонија и никаде на друго место во светот, како мајчината душица, која расте само на Козјак, алшарската темјанушкa, која вирее само на локалитетот Алшар во Кавадарци, вид лале што го има само на планината Жеден, редок бозел кој опстојува само во околината на Дебар и многу други.

Да потсетиме:
5000 п.н.е. жртвеник на богинка Мајка-земја.
4560 п.н.е  Адам, еден од десетте уникатни наоди во светот.
0518 Катастрофален земјотрес 
0547 аквадукт со 200 столбови во времето на Јустинијан.
6 век  Tavrisivm - Таор тврдина.
1081 Обновен манастирот “Св. Ѓорѓи-Горгос”.
1282 Станува една од српските престолнини.
1300 20 цркви во тврдината Кале.
1350 Крунисан Стефан Душан за цар.
1392 Сменето името, новото е Искуп (Ускуп).
1436 Изградба на џамија на местото на “Св. Ѓорѓи-Горгос”.
1555 Скопје разурнато од земјотрес.
1575 Дневникот на венецијанецот Јован Соренцо.
1661 Чаршијата  има 2150 дуќани, свила и кожа.
1689 Запален од австрискиот генерал Пиколомини.
1873 железничка пруга Солун до Скопје од 243 км.
1910 Родена во овој град  Мајка Тереза.
1920 Се доселува гркот Зорба почива кај нас.
1922 Во Скопје почна со работа Музичката школа „Мокрањац“.
1924 Историско-археолошки музеј со лапидаријум.
1925 Антонио Вилдовиќ купил прв цивилен авион.
1926 Основан зоолошки музеј, трета зоо градина на балкан.
1927 Прва бензинска пумпа на Шел во Скопје.
1828 Отворен аеродром, прв авион „Потез-29” со 5 патници.
1929 Прва авионска линија Солун-Скопје-Белград.
1930 Еми Џонсон слетала на пат од Австралија за Лондон.
1933 Музеј на тутунот во Тутунскиот комбинат.
1934 Црковен музеј во црквата Света Мина.
1937 „Аеропут” и Сидна имаат авионски сообраќај со странство. 
1948 Пионерското вовче, од Градскиот парк до Глумово
1961 Откриен локалитетот Тумба Маџари 
1963 На 26 јули, силен земјотрес, загинаа 1070 луѓе.
1963 Помогнаа 82 земји.
1970 Пикасо ја дарува сликата "Глава на жена".
1972 Дваеста шаховска олимпијада
2003 Најголемо вештачко езеро Козјак
2009 Пештерата Врело кандидат за N7W
2011 Жичарница Милениумски крст
2011 Проект Скопје 2014


                                                                                                  

                                               Збратимени градови


Општи податоци:
245        м.н.в.
42º00'    с.г.ш.
21º26'    и.г.д.
Раздалеченост:
23 км. должина,
09 км. широчина
Распространетост:
1818 км2
Жители:
506926

28 август:

Богородица Троеручица 
заштитник  на градот
26 јули 1963
Археолошки локалитети
Понорница: Оча
Пештери и Јами
Врело
Патишка река
Вештачки Езера:св.Петка
Козјак, Матка, Треска
Глечерски езера:
Салаковски езера
Кањон Матка,
Солунска глава.
Зоолошка градина, Зоо
Бања:
Катланово
Катлановско блато

видеа Малахов 
 лов во Јасен

И ова е Скопје
Скопје памети...
Скопско културно лето 

Kонтакт:

janakievska.gordana@gmail.com

Информации:
++  389 070/775025 


 Испечати
 
Return