Сувенири

КАЛЕНДАР www.365.4d.mk
да
не
можеби
Тимот на KINGMARKOLAND Ви посакува убав ден
Вести
Гласајте за туристичка посета на 8 август ...  22-05-2008

Замина Јоле, последниот произведувач на големата боемштина....

Сто“ ќе го издаде календар во кој „Спомен-домот на Мајка Тереза“ ќе биде во мај 2010 г. Овој дом го посетиле околу 90.000 луѓе, зафаќа 500 м2  и уште толку се двор и мини-плоштад на местото на  католичката црква„Пресвето срце Исусово“ ...


... Дури единаесет места во светот, вклучувајќи ја и нашата држава, се викаат Македонија или Македон. Седум од нив се наоѓаат во САД, а две во државата Њујорк...

... Во САД исто така постојат уште пет области кои го носат името Македонија. Се наоѓаат во државите Алабама, Џорџија, Илиноис, Ајова и Охајо...

... И во Австралија постои град со име Македон. Се наоѓа меѓу Мелбурн и Бендиго, централна Австралија. Уште едно планинско место во Австралија се вика Македон. Се наоѓа на истоимената планина...

... Дури и Бразилците еден свој град кој се наоѓа близу Сао Паоло, го именувале Македонија...

... Македонија e светски познатата салата, создадена во 18 век во Франција. Идејата било да се споредат многуте парченца во салатата со шареноликоста на народите во империјата на Александар Македонски, или пак на Отоманското Царство, кое тогаш ја држело Македонија. Така, зборот понекогаш се користи за брканици од разни неповрзани нешта...

... Името „Македонија” досега го носеле два воени брода на британската и американската воена морнарица. Првиот брод, „УСС Маседонијан” бил фригата со 38 топа на британската кралска флота, изграден во 1810. Во 1815 г. бил испратен во Средоземно Море во казнената експедиција против гусарите кои дејствувале од тогашните отомански провинции во Северна Африка...

...1836 г. запловила втората американска фрегата „Македонија”. Бродот се борел против гусари во Карибите и по должината на брегот на западна Африка. Бродот бил претворен во пловечки хотел но изгорел во 1922. Познатата збирка на неверојатни настани „Верувале или не на Рипли” тогаш пишувала за историјата на казиното што изгорело...

Панорамска фотографија од Кочани ја симна панорамската фотографија од инаугурацијата на Барак Обама од тронот на најдобрите многупикселни фотографии во светот. Фотографијата од Кочани, што ја снимил Зоран Ефремов од Кочани, од завчера е на првото место на популарната Интернет страница Гигапан каде се објавуваат и рангираат панорамски фотографии со огромна резолуција и на кои можат да се забележат и најситните детали. Линкот на сајтот каде е рангирана панорамската фотографија на Ефремов е http://gigapan.org/gigapans/most_popular/ Фотографијата "Кочани", што ја снимил идниот магистер по графички дизајн Ефремов, е најголемата гигапиксел фотографија во светот изработена рачно, без употреба на робот.

Повеќе информации на за  возобновување
                                    за  Свети Јован Бигорски    Свети Јован Бигорски 2
                                        видео
                                        видео 2

Назад
| |
(c) Copyright 2008, Krale Marko, All Rights Reserved