Сувенири

КАЛЕНДАР www.365.4d.mk
да
не
можеби
Тимот на KINGMARKOLAND Ви посакува убав ден
КРУШЕВО - највисок град на Балканот

КРУШЕВО НАЈВИСОК ГРАД НА БАЛКАНОТ

Крушево е познато како највисока градска населба на Балканот, седиште на првата република на Балканот.

Интересни места:
Една од најпрепознатливите крушевски специфики–тесните улички поплочени со камен и калдрма, и специфичната архитектура во која превладува каменот, дрвото и „крушевско сината” боја на фасадите, крушевска пита, комитски ќебап, познатите крушевски колбаси, традиционални слатки–целувки и познатиот крушевски локум. Се уште работат неколку занаетчии–кондураџии, бочвар, дрводелец, неколку златари, калајџија. Сеуште рачно се ткаат: јамболии и батании; се плетат и везат: перници, пердиња, милиња, чаршафи; кои се дел од традицијата, обичаите и културното наследство на ова поднебје.

Да потсетиме:
1467 Првите податоци за градот.
1769 Се доселуват првите Власи.
1832 црква Свети Никола
1903 10 дена Крушевска република.
Председател Никола Карев.
1903 -1973 Никола Мартиновски
1926 Ле Корбизије престојува во Крушево
1966 Ликовна колонија.
1981 роден Тоше Проески


Општи податоци:
1350        м.н.в.
41º36'    с.г.ш.
21º24'    и.г.д.
Распространетост:
190  км2 
Жители:
5330
Манифестација:
2 август
Вештачки Езера:
мало езеро
Зимски центар:
МУСИЦА 1900 м.н.в.
Скијачките терени во месноста Станич
Параглајдерството:
Термичките струења
 на воздухот  особено  
идеални во
јули и август.
Шумски резерват:
Бушава планина

Kонтакт:
e-mail:
janakievska.gordana@gmail.com
Испечати
| |
(c) Copyright 2008, Krale Marko, All Rights Reserved