Сувенири

КАЛЕНДАР www.365.4d.mk
да
не
можеби
Тимот на KINGMARKOLAND Ви посакува убав ден

Во чест на исцелителот, Свети Наум - Охрид

Наум починал во 910 г. и бил погребан во својот манастир. Легендата му гo дала епитетoт Чудотворец. И денес, кога ќе ставите уво на неговиот гроб, (велат дека) се слуша чукањето на неговото срце

Се верува дека Св. Наум исцелителот, особено на душевно болните, и денеска исцелува. Во манастирот Св. Наум Охридски, со многуброен народ и гости, се одбележува празникот во чест на упокојувањето на овој светец. Тоа е најпосетуван празник во охридскиот крај. Со осветување на вода, кревање на лебот и точење на топла ракија, Охриѓани го чествуваат Св. Наум, подготвувајќи се за Божиќ, Василица и Водици. Луѓе доаѓаат во манастирот и за летниот празник кој е воведен во 18. век со одлука на Цариградската Патријаршија. 

Површина:
Број на жители:

 

Време: 5 јануари (зимски) и 3 јули (летен)
Н. висина: 550-700 м.
Пр. реткости :

Изворите на Црн Дрим

Регион: Охрид.
Стартно место: Свети Наум

Рута: Крстарење со ручек во Хотел Св.Наум

Внимание: Ноќно крстрење и Коктел забава. Враќање во Св. Наум кога забавата ќе заврши.
Тура:  Погледнете во длабочините на Охридското Езеро и за момент вратете се во минатото со новиот аранжман со бродот „Св.Наум“

Варијанта А: Климент и Наум на брегот на Езерото изградиле свои манастири: Климент над градот го изградил манастирот Св. Пантелејмон, а Наум подигнал манастир на спротивната, јужна страна од Езерото. Наум починал во 910 г. и бил погребан во својот манастир. Легендата му гo дала епитетoт Чудотворец. И денес, кога ќе ставите уво на неговиот гроб, (велат дека) се слуша чукањето на неговото срце. Климент починал шест години по својот собрат и погребан е во гробот кој самиот си го подготвил, од десната страна на предолтарниот простор, во неговата црква на Плаошник.

Информации
>> Испечати
>> Фото Мапа
>> Фотогалерија
Информации за патувањето
>> Како да стигнете
>> Побарајте водич
>> Побарајте сувенир
Можност за посета
Kонтакт:

janakievska.gordana@gmail.com

Информации:
++  389 070/775025 

| |
(c) Copyright 2008, Krale Marko, All Rights Reserved