Сувенири

КАЛЕНДАР www.365.4d.mk
да
не
можеби
Тимот на KINGMARKOLAND Ви посакува убав ден

ГАЛЕРИЈА НА ИКОНИ СКОПЈЕ

Во музејскиот комплекс  централно место заземаат  петте икони,  кои претставуваат најзначајна македонска колекција икони, а потекнуваат од Марковиот Манастир.

Во музејскиот комплекс  централно место заземаат  петте икони, "Св. Димитрија Милостив", "Св. Јован Продромос", "Исус Христос Пантократор и Животодавец", "Богородица Одигитрија" и "Архангел Михаил - Страшен Чувар" кои претставуваат најзначајна македонска колекција икони, а потекнуваат од Марковиот Манастир.

Работно време:

Вторник-Петок:09-17,Сабота:09-15,Недела:09-13

Цена на влезница: 50 денари
Најстара икона: над 400 икони од XI - XX век.
Реткост:

Копии на вевчански икони

Регион: Скопје
Стартно место: Музеј на Македонија

Рута: Музејот на Македонијa има четири постојани поставки: Археолошка, Етнолошка, Историјска и Галерија на икони. За секоја од поставките се добива стручно објаснување од водичите на некои од познатите светски јазици.

Внимание: Во музејската продавница копиите се опремени со сертификат и амбалажа

Варијанта А: Од првата четвртина на XIV век е иконата на Богородица Одигитрија, сликана од зографите Михаил и Евтихиј. Иконата на Исус Христос Спасител и Животодавец е сликана во 1394 од зографот митрополит Јован. Неговиот брат, јеромонахот Макариј ја сликал иконата на Богородица Пелагонитиса во 1422. Двете икони му припаѓале на иконостасот во манастирот Зрзе кај Прилеп.

Информации
>> Испечати
>> Фото Мапа
>> Фотогалерија
Информации за патувањето
>> Како да стигнете
>> Побарајте водич
>> Побарајте сувенир
Можност за посета
Kонтакт:

janakievska.gordana@gmail.com

Информации:
++  389 070/775025 
| |
(c) Copyright 2008, Krale Marko, All Rights Reserved