Сувенири

КАЛЕНДАР www.365.4d.mk
да
не
можеби
Тимот на KINGMARKOLAND Ви посакува убав ден

Крштевање на Треска, Матка 

Нема одреден ден кога се случува.  Според црквата, ваквите масовни крштевања се „практикуваат за возрасни што не можеле да се покрстат“. 


Се почнува утрото со богослужба во црквата. Потоа кај реката Треска, во осветената вода оние што се крштеваат се исчистуваат од телесните нечистотии. Но, таму не завршува чинот на крштевањето. Следува миропомазанието со светото масло, кое ќе им помогне на верниците да се исчистат од гревовите. Всушност, чинот на крштевање е токму тоа, ослободување од гревовите, за да може верникот да влезе во православието, да стане член на Црквата..

Број на посетители:

околу 300

Време:

септември

Н. висина:

700 м.

Реткост:

За оние што не можеле да се покрстат

Регион:

река Треска кај Матка .

Стартно место:

црква „Света Богородица“.

Рута: Манастир Света Богородица, река Треска кај Матка

Внимание: На тој ден најхрабрите скокаат од мостот во водите на Треска.
Тура: Добредојден секој, со опасност да биде "опиен од убавините на пределот".

Варијанта А: Масовното крштевање станува традиција. Нема одреден ден кога се случува. Според црквата, ваквите масовни крштевања се „практикуваат за возрасни што не можеле да се покрстат“. На овој чин, покрај тинејџери, возрасни мажи и жени, има и деца. По извршеното бесплатно крштевање, гостите имаат ручек во црквата.

Информации
>> Испечати
>> Фото Мапа
>> Фотогалерија
Информации за патувањето
>> Како да стигнете
>> Побарајте водич
>> Побарајте сувенир
Можност за посета
Kонтакт:

janakievska.gordana@gmail.com

Информации:
++  389 070/775025 

 

 

 

| |
(c) Copyright 2008, Krale Marko, All Rights Reserved