Сувенири

КАЛЕНДАР www.365.4d.mk
да
не
можеби
Тимот на KINGMARKOLAND Ви посакува убав ден
МАРКОВА СУШИЦА

2007 во  Сопиште започна проектот Сончев град населба за  XXI век.

Најстарата легенда вели дека токму на овој простор Златното руно било засолнето во една пештера кај Маркова река во село Сушица.
Интересни места:
Иконите скапоцено дарение од византиската царица Елена, сопруга на царот Маноил II Палеолог и ќерка на обласниот феудален владетел Константин Драгаш, потекнуваат од Марковиот манастир 1345. Дури и со најстрогиот антологиски избор, петте икони од овој манастир може да се вбројат меѓу најценетите бисери во општата византиска колекција на икони
Да потсетиме:

4560 п.н.е Адам, еден од десетте уникатни наоди во светот.
0518 катастрофален земјотрес
1331 крунисан Стефан Душан за цар
1345 Марков Манастир 
1395 Загинал Кралот Марко
Прилепскиот пат преку Мокра планина и Сопиште
водел до Скопје.
До Скопје водел и Поречкиот пат покрај селото
Пуста Брезница, Долно Соње и Сопиште.
1555 Скопје разурнато од замјотрес.
1963 на 26 јули, силен земјотрес, загинаа 1070 луѓе.
2007 започна проектот Сончев град населба за  XXI век.


Општи податоци:
370        м.н.в.
41º57'    с.г.ш.
21º25'    и.г.д.
Раздалеченост:
23 км. должина,
09 км. широчина
Распространетост:
222  км2 
Жители:
5656
Села:
Говрлево, Света Петка,
Барово, Сушица
Понорница:
Патишка река
Вештачки Езера:
Козјак
Глечерски езера:
Салаковски езера
Пештери:
50. спеолошки објекти
Шумски еко резерват:
Јасен

Kонтакт:

janakievska.gordana@gmail.com

Информации:
++  389 070/775025 


Испечати
| |
(c) Copyright 2008, Krale Marko, All Rights Reserved